BIOFACE - Természetes bőrápolás

Nagytakarítás természetes anyagokkal

2016. április 27. - Biofaceszalon

A tudatos életforma nem csak a táplálkozásunkra terjed ki, hanem a bőrünkre használt kozmetikumokra, valamint a lakásunk és használati tárgyaink takarítására, tisztítására is. Ha tudatos vásárlónak valljuk magunkat, akkor kerüljük a vegyszereket, leginkább természetes alapanyagokat, vagy természetes alapanyagú készítményeket használunk.

Ez nemcsak a bőrünkre, a közérzetünkre van jó hatással, hanem a pénztárcánkra is. Ráadásul még az is nagy előnyük, hogy ezek az egyszerű alapanyagok nagy valószínűséggel minden háztartásban megtalálhatók, így nem kell folyton a drogériába szaladgálni. Nagy mennyiségben is vásárolhatjuk őket, keressük a bioboltok ajánlatait.

Nézzük hát,  a lakás takarítását milyen természetes szerekkel oldhatjuk meg:

Konyha:

Csapok, mosogatók: Szódabikarbónás szivaccsal súroljuk le, tiszta és ragyogó lesz, eltűnik a vízkő.

Sütőrács: először mosószappanos szivaccsal töröljük át a felületet, majd szódabikarbónát szórjunk rá, és kis idő elteltével súroljuk át.

Mikrohullámú sütő: egy bögre vízbe tegyünk 2-3 evőkanál szódabikarbónát, forraljuk néhány percig, majd egy ronggyal töröljük ki a mikrót.

Tűzhely: szódabikarbónával a legtöbb szennyeződés eltávolítható. Ha mégis makacs a szennyeződés, akkor a szódabikarbónát spricceljük meg ecettel. Ne ijedjünk meg, habzásnak indul, de eltávolítja, feloldja a makacs szennyeződéseket is.

Leégett lábos: Szódabikarbónás vizet forraljunk benne, majd simán mosogassuk el.

Kávéfoltos bögre: sóval dörzsöljük ki, ha nem segít, a szódabikarbóna ezt is megoldja.

Mosogatás: 5 liter forró vízben oldjunk fel egy evőkanál – zsíroldó hatású – mosószódát. Avagy: mosódióból készítsünk főzéssel mosogatószert.

Fürdőszoba:

Kád, csapok: szódabikarbónás szivaccsal dörzsöljük át, majd öblítsük le. A makacs vízkőfoltokat a szódabikarbóna, ecet párosa oldja a leghatékonyabban.

Fugák, csempék: szintén a szódabikarbóna siet a segítségünkre, használatukkal fényesek lesznek a csempék, és tiszták a fugák.

Konyha és fürdőszoba járólap: szódabikarbónás víz, melybe néhány csepp illóolajat teszünk az illatosítás érdekében. Ha zsíros szennyeződés is van, akkor adjunk forró vízhez mosószódát is.

Lefolyótisztítás, és WC tisztítás: 5 evőkanál szódabikarbónára öntsünk másfél dl ecetet. Hagyjuk sisteregni, majd amikor az abbamarad, a lefolyót öblítsük le vízzel, a WC-t keféljük ki, majd öblítsünk egyet.

Szobák:

Bútor-és felülettisztítás: Illóolajat csöpögtessünk a vízbe, majd ebbe áztatott mikroszálas kendővel töröljük át. Ha nagyobb a szennyeződés, akkor boraxot oldjunk fel a vízben, ezzel töröljük át a felületeket.

Szőnyeg: a szőnyegfoltok sóval jönnek ki a legjobban: szórjunk sót a felületre, majd jól dörgöljük bele, végül porszívózzuk ki azt. Az ecet is segíthet a nem túl makacs foltoknál. Az ecet illatanyaga hamar elpárolog, ne féljünk tőle!

Ablakmosás: egy evőkanál borax a vízbe, ezzel tisztítsuk az ablakot.

Fertőtlenítés: teafaolajjal oldhatjuk meg a legkönnyebben.

Mosás: mosódióval, vagy reszelt mosószappannal a legjobb. A mosásnál a fehérítést a citromlé oldja meg a legjobban.

Az ecetet egyébként öblítőként is használhatjuk, a ruhák megtartják rugalmasságukat, és színüket.

A citromlé segít például, ha lilahagymát pucoltál, és nem tudod lemosni a kezedről az elszíneződést. Fél citrommal dörzsöld át, majd öblítsd le, eltűnik a szennyeződés.

Összefoglalva: merjük használni ezeket a természetes anyagokat, ne szennyezzük a környezetünket, ne mérgezzük magunkat vegyszerekkel.

Jó takarítást kívánunk!

nagytakaritas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bioface.blog.hu/api/trackback/id/tr708667370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása