BIOFACE - Természetes bőrápolás

Mit tehetünk a gyönyörű hajért?

Oszlassunk el néhány tévhitet...

2016. május 16. - Biofaceszalon

Mindannyian szeretnénk dús, fényes, gyönyörű hajkoronát, ebben nemcsak mi nők, de a férfiak is egyetértenek. Nyilván nálunk, nőknél az egészséges, ragyogó haj a szépség egyik megnyilvánulása, legyen az szőke, barna, fekete, vörös, akár festett, egyenes, göndör, vagy hullámos.

Nézzük meg, mit tehetünk hajunk állapotának javításáért:

  1. Hajunk szépsége belülről is fakad.

 

A hajhagymáknak belső vitaminellátásra is szüksége van, valamint ásványi anyagokra, és nyomelemekre. Ha ezt nem kapja meg a szervezetünk, vagyis az étkezéssel nem visszük be megfelelő mennyiségben, akkor kezdődnek a bajok, mint a hajhullás, a haj szerkezetének megváltozása, elvékonyodása.

Nézzük milyen vitaminokra van szükségünk hajunk egészségéhez:  elsősorban a B-vitaminokra, a  biotinra (H- vitamin) ,  valamint az A vitaminra. Fontos hogy ezeket a vitaminokat megfelelő mennyiségben vigyük be a szervezetünkbe.

Milyen ételek tartalmazzák ezeket? A biotint és a B-vitamin komplexet a belsőségekben (máj, vese), a hüvelyesekben, a szójában, a tejben, valamint a tojássárgájában és az élesztőben , az A vitamint pedig  a zsíros sajtokban, a májban, a sárgarépában, a spenótban, és a káposztában találjuk.

A B-vitamin fontos szerepet játszik a haj egészségesen tartásában, az A-vitamin pedig a haj növekedéséért felelős.

A vitaminokon kívül fontos még a vas, a réz, és a cink is, hajunk egészsége szempontjából.

Hajunk fő építőanyaga a keratin, egyfajta fehérje, így fontos hogy megfelelő mennyiségű fehérjét is fogyasszunk. Mint tudjuk ez főleg az állati termékekben található meg, de a hüvelyesek, és gabonafélék is megfelelő fehérjeforrások.

 

  1. Az egészséges haj másik fontos tényezője, a hajápolás:

 

Hajunk zsírosodásra való hajlama útmutató lehet, hogy milyen gyakorisággal mossunk hajat. Amennyiben mindennap szükséges hajat mosnunk, úgy kifejezetten erre kifejlesztett sampont és balzsamot használjunk. Ha normál a hajunk, akkor elegendő hetente kétszer hajat mosnunk.

Soha ne samponozzuk túl a hajunkat. Hajmosáskor higított sampont használjunk, lehetőleg a hajtípusunknak megfelelő termékkel.

Alaposan habosítsuk fel a sampont, és masszírozzuk át ujjbegyeinkkel a fejbőrünket. Fontos az alapos hajöblítés, lehetőleg inkább langyos, mint forró vízzel.

Hajmosás előtt fésüljük ki alaposan a hajunkat, és nagyon fontos, hogy vizes legyen hajunk minden része a sampon felvitele előtt. Minden hajmosáskor használjunk valamilyen kondicionáló terméket, ez segít a hajunk kifésülésében is, valamint óvja hajszálainkat.

Hajmosás végén ne dörzsöljük a fejbőrt a törölközővel, csak itassuk fel a vizet a hajunkról, majd jó alaposan fésüljük ki egy ritka fogú fésűvel.

Hajszárítás: Ne túl forró levegővel szárítsuk hajunkat, és lehetőleg ne túl közelről, nagyjából 15 cm-re legyen a hajszárító a hajunktól.

 

  1. Használjunk tápláló és erősítő hajpakolásokat. Akár otthon is keverhetünk magunknak természetes anyagokból pakolást. Kiváló erre a célra a tojássárgája és ricinusolaj keveréke, vagy a tojássárgája, élesztő és méz keverék. Minden esetben a kifésült hajunkra vigyük fel a pakolást, majd dunsztoljuk be törülközővel, hagyjuk rajta 20 percig a pakolást, majd alaposan öblítsük le.

 

  1. Fontos, hogy milyen időközönként és milyen termékkel festjük a hajunkat. Nyilván a lenövéseket senki sem szereti, azonban a túl sokszori hajfestés roncsolja a hajunkat. Amennyiben ugyanarra a színre festjük, vagy festetjük a hajunkat, akkor elegendő csak a lenövésre felvinnünk a festéket. A hatóidő leteltével pedig mintegy samponként használva a festéket, egy kis vízzel felhabosítva vigyük végig a hajszálakon, így felújítva a színt a haj teljes hosszán. Léteznek természetes hajfestékek is a piacon, érdemes ezeket választanunk, melyek ammónia-mentesek, ezt a fodrászok is előszeretettel ajánlják. Ezen kívül a henna is nagyon népszerű hajfesték, ugyan kevés színben kapható, azonban gyönyörű árnyalatokat lehet elérni vele. Mivel sokan allergiásak rá, ezért mindenképpen konzultáljunk először fodrásszal, szakemberrel. A henna másik hátránya, hogy amíg nem nő le a haj a teljes hosszán, addig nem fogja be másik festék a hajat, ezt is érdemes számításba vennünk, amikor használjuk.

 

 fotolia_39505788_subscription_monthly_xl.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bioface.blog.hu/api/trackback/id/tr958720886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása