BIOFACE - Természetes bőrápolás

Méz – az évezredes gyógyítónk

2016. április 20. - Biofaceszalon

 

A mézet évezredek óta használja az emberiség. Mindannyian ismerjük, és használjuk, de vajon valóban tudunk-e mindent a mézről.

A méz gyógyító hatásait vizsgáló és alkalmazó terápiát apiterápiának nevezzük.

A méz 80%-ban egyszerű cukrokat, gyümölcs- és szőlőcukrokat, 20 %-ban pedig vizet tartalmaz.

A mézben a méhek anyagcsere termékei, valamint hormonjai is megtalálhatók. 

A mézet természetes édesítőként használjuk a legtöbben. Azonban aki fogyókúrázik, vagy cukorbeteg, annak számolni kell azzal, hogy bizony 100 g méz 1350 kJ energiát tartalmaz.

Tehát csak óvatosan. Dietetikusok napi egy evőkanálnyi méz elfogyasztását javasolják. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy cukorbetegeknek hipoglikémiás rohamnál a méz gyorsabban segít, mint a cukor, vagy cukros víz, mivel már a száj nyálkahártyáján keresztül megkezdődik a felszívódás, így gyorsabban rendezi a vészes helyzetet.

A méz természetes antibiotikum. Gyógyászati hatásai ismertek, többek közt immunrendszer erősítő, hatásos a felső-légúti betegségeknél. Hatásosan alkalmazható a torokfájásnál: egy kanál mézet lassan szopogatva engedjünk lecsurogni a torkon, garantáltan elmúlik, de legalábbis csillapodik a makacs torokfájás erős antibiotikus hatásának köszönhetően.

Köhögésnél kézmeleg teában feloldott méz segíthet.

A méz kedvezően hat az izmokra is, az izületekre pedig a méhcsípés van jó hatással, bár ezt kizárólag orvosi körülmények közt javasolt használni, mivel allergiás rohamot válthat ki.

Az emésztésre gyakorolt hatásának a gyomori idegességben szenvedők örülnek. Tisztítja  a vért, segít a vérnyomás rendezésében.

Mivel a méz fogyasztása növeli a szerotonin szintet, így fáradtság, stressz és idegesség ellen is hatásos. Azonban itt is vigyázzunk a magas kalória tartalomra.

Álmatlanság esetén javasolt egy kiskanálnyi mézet meleg tejben feloldani, és elalvás előtt azt iszogatni, mert jól segíti az ellazulást.

Népi megfigyelés, hogy a férfienergiára, potenciára is jó hatással van a méz.

A méz kedvezően hat az izmokra is, az ízületekre pedig a méhcsípés van jó hatással, bár ezt kizárólag orvosi körülmények közt javasolt használni, mivel allergiás rohamot válthat ki.

Izületi gyulladásra javasolják a mézpakolást. Néhány kanálnyi mézet kenjünk az érintett területre, majd alaposan bugyoláljuk be, és pihentessük. Kiszívja a mérgeket, ne ijedjünk meg, ha a méz színe kissé szürkésre vált.

Masszőröknél népszerű a mézes masszázs, mely nem is hasonlít a hagyományos simító mozdulatos masszázsra. A masszőr felkeni a mézet, majd annak ragadósságát kihasználva tapicskoló mozdulatokat végez, így fellazítva a letapadt izmokat, és méregtelenítve vele a szervezetet.

A mézet a kozmetikai ipar is használja, mind önmagában, mind a méhméreg áldásos hatását kihasználva.

Otthoni arcpakolásként is használhatjuk a mézet, de csak óvatosan, maximum havonta egyszer.

A hajra is jó hatással van, fényessé, élettel telivé teszi a hajat. Pakolásként, tojás sárgájával összekeverve használhatjuk.

Említsük meg nem utolsósorban a gasztronómiai felhasználását is, mely igen sokrétű. Nem csak édesítőszerként használjuk, például süteményekbe, de ezeknek főszereplője is lehet, gondoljunk csak a nagyon finom mézeskalácsra.

Mi az Armonía méhméreg arckrémjét javasoljuk, de szigorúan csak annak, aki nem allergiás a méhméregre.

Méhméreggel és méhpempővel készült, anti-age ránctalanító arckrém, amely a különleges hatóanyagok kombinációjának köszönhetően táplálja, hidratálja, feszessé, egyenletessé és puhává teszi a bőrfelszínt. A méhméreg fokozza a bőr kollagén termelését. Mézzel, szőlőolajjal és shea vajjal kiegészítve a maximális bőrtáplálásért.

http://www.armonia.hu/termekek/arcapolas-es-ajakapolas/MEHMEREG-ARCKREM/

istock_000057718988_xxxlarge.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bioface.blog.hu/api/trackback/id/tr608647960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása